Meer dan de helft van de emissies die uitgestoten worden in de (petro)chemie zijn het gevolg van lekverlies bij afsluiters en warmtewisselaars. Lekkages die veelal ontstaan door temperatuurwisselingen, trillingen, drukstoten en/of thermische uitzetting en samentrekking. Gelukkig zorgt een juiste afdichtingstechniek met ‘Live Loading’ voor een superieure emissie- en lekbeheersing, zelfs onder zware procesomstandigheden.

Het fenomeen uit de jaren tachtig

‘Live Loading’ is al in de jaren 80 geïntroduceerd door Chesterton, maar door de huidige emissiewetten is deze schotelveertechniek actueler dan ooit. De hoeveelheden van uitgestoten emissies die (ongemerkt) verloren gaan zijn schadelijk voor het milieu, zorgen voor economisch verlies en verhogen de veiligheidsrisico’s. Redenen genoeg om twee belangrijke vormen van ‘Live Loading’ onder de aandacht te brengen.

Chesterton-pakking-en-schotelveertechniek-schotelveertechniek-type-Valve Live Loading

Live Loading voor kleppen en flenzen

‘Valve Live Loading’ bestaat uit een set schotelveren die zijn ondergebracht in een metalen geleider met aan de boven- en onderzijde een vlakke ring om te schotelveren goed bij elkaar te houden. De installatie hiervan op de bouten van de pakkingdrukker op de stopbus zorgt ervoor dat pakkingen op een continue druk worden gehouden.
“Live Loading’ kan ook worden toegepast op flenzen, de zogeheten ‘Flange Live Loading’. Hierbij wordt de druk constant gehouden op de moeren die de flenzen bij elkaar houden door middel van veerringen. Eenvoudige oplossingen die hét verschil maken om een langere standtijd te garanderen en lekverliezen te voorkomen.

 

Minimaliseer uitstoot, maximaliseer prestaties

Bij ‘Valve Live Loading’ is het gebruik van de juiste pakking essentieel. Het meest gebruikte materiaal binnen de (petro) chemie is grafiet. Grafiet is chemisch bestendig, mechanisch zeer stabiel en inzetbaar tot 450 ˚C in vrijwel elk medium (met uitzondering van oxiderende vloeistoffen). In stoom zelfs tot 650 °C en in geval van een inert medium tot 2760 °C.
De ontwikkeling binnen afdichtingstechniek heeft de afgelopen decennia niet stil gestaan. Om te voldoen aan de strenge eisen voor lage emissies binnen de (petro)chemie, heeft Chesterton de 1622 low E-pakking ontwikkeld. Het ontwerp bestaat uit een blijvend flexibele afdichting die niet krimpt of vocht absorbeert. De strengen waaruit de pakking bestaan, glijden gemakkelijk over elkaar als reactie op de druk van de pakkingbus, waardoor een veilige en betrouwbare afdichting ontstaat. Het resultaat is extreem lage emissies in vergelijking met andere pakkingen op de markt. Gebruikers van dit soort systemen zijn onder andere Shell, Hexion, DSM, Sabic en Westlake.

Gegarandeerd lekvrij

Met de Chesterton 1622 low E-pakking bent u gegarandeerd lekvrij. De pakking is namelijk gecertificeerd voor een periode van vijf jaar om niet meer dan 100 ppm te lekken.

Wilt u ook uw emissies verlagen? Wij zijn specialist in afdichtingstechniek en adviseren u graag.